4 vinkkiä pienen vauvan uneen

4 vinkkiä pienen vauvan uneen

Hei, pienen vauvan vanhempi!

Oletko kuullut jostain, että jotta lapsesi nukkuu myöhemmin hyvin, hänen uniensa suhteen on heti vastasyntyneestä toimittava tietyllä tavalla? Noudattaa jotain aikatauluja, opettaa unitapoja, estää nukahtaminen rinnalle tai mitä ikinä? Oletko stressaantunut näiden ohjeiden edessä?

Ei ihme jos olet. Helpottaisiko yhtään, jos muistuttaisimme, että suurimmassa osassa maailmaa ei ole ikinä kuultukaan mistään tietyistä aikatauluista jolloin pitäisi nukkua, pimennysverhoista, itsenäisen nukahtamisen opettamisesta, unitaidoista, unisyklien yhdistämisestä, pitkistä lounasunista tai muusta vastaavasta. Nukkuuko suurin osa maailman vauvoista väärin? Onko sitten suurimmalla osalla maailman vauvoista uniongelmia? Eivätkö he opi itse nukkumaan? Tuskinpa vain.

Pienen vauvan kanssa ei tarvitse oikeastaan tehdä juuri mitään vippaskonsteja, liittyen uniasioihin. Jos muutaman vinkin saamme koulutettuina uniohjaajina antaa, ne olisivat nämä:

1. Unohda aikataulut ja opettele tunnistamaan väsymerkkejä
2. Altista vauva päivänvalolle, etenkin aamupäivällä. Nukkukaa päiväunet valoisassa ja normaalien arjen äänten keskellä ja yöt pimeässä.
3. Pidä vauva mahdollisimman lähellä. Unet rinnalla ja sylissä tai kantovälineessä ovat usein hyviä! Rinnalle on usein nopea nukuttaa.
4. Tutustu vauvan normaaliin uneen ja aseta realistisia odotuksia.
kikkeliskokkelisvaan.myshopify.com image
1. Koska pienillä vauvoilla ei ole vielä vuorokausirytmiä, oikeastaan ainut, mitä tässä kohtaa voi tehdä nukkumisaikojen suhteen, on tutustua omaan vauvaan ja koettaa seurailla, milloin hän on väsynyt ja tarvittaessa auttaa silloin nukkumaan. Osa pienistä vauvoista nukahtaa ihan itsekseen ja osa taas tarvitsee nukahtamiseen vanhemman apua.

2. Vauvan oma melatoniinin tuotanto alkaa jossain vaiheessa yksilöllisesti kolmen kuukauden ikään mennessä. Etenkin pienen vauvan kanssa kannattaa päivisin altistaa hänet niin paljon päivänvalolle kuin mahdollista. Tämä kannattaa huomioida myös vaunu-unilla. Paksua, tummaa vaunuverhoa parempi on joko ilman verhoa kokonaan tai jokin ohut harso, jos koet, että haluat jonkun suojan kuomun eteen. Päivisin saa kotona olla ääniä, juttelua, tv:tä, kodinkoneiden ääniä ja astioiden kolistelua. Yöllä taas on hyvä olla hiljaista ja pimeää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että öisin ei saisi vauvalle hiljaa jutella tai katsoa häntä silmiin. Todellakin saa! Mitään kirkkaita valoja ei kuitenkaan kannata sytyttää, jos öisin pitää vaippaa vaihtaa eikä pitää stimuloivaa leikkihetkeä. Punainen energiansäästölamppu yövaloon voi olla hyvä vaihtoehto lampulle tai suolalamppu.

3. Useimmat pienet vauvat nukkuvat parhaiten kiinni vanhemmassa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että tällä tavalla me olemme lajina kehittyneet. Ei ihmiskunta olisi selviytynyt näin pitkälle, jos eivät pienet vastasyntyneet olisi olleet niin viisaita, että he tietäisivät olevansa turvassa, kun ovat hoivaajansa välittömässä läheisyydessä, öin ja päivin. Turvassa pedoilta sekä lähellä ravintoa. Vaikka maailma ympärillä onkin muuttunut, eihän vauva sitä tiedä synnyttyään. Että tässä kulttuurissa onkin tapana joskus olettaa, että vauva nukkuisi yksin. Rintamaito on ikäänkuin tehty nukuttamista varten, käytännössä vauvan on lähes mahdoton olla nukahtamatta rinnalle, vaikkakin poikkeuksiakin löytyy. Mikäli juuri sinun vauvasi on tällainen rinnalle nukahtava, niin kannattaa hyödyntää tätä nukuttamistapaa, se kun usein on se nopein. Muitakin tapoja nukahtaa voi opetella, siinä kohtaa kun itsestä tuntuu sopivalta.

4. Enää sinun ei tarvitse googlailla pienen vauvan unesta. Olemme koonneet pienten vauvojen unesta tiiviin infopaketin 0-4 kk vanhan vauvan uniopas, joka sisältää kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää pienen vauvan unesta!

Tämä blogitesti on julkaistu aiemmin Happymilkmaman blogissa ja sitä on muokattu.

 

Takaisin blogiin