Vauvan eroahdistus

Vauvan eroahdistus

Eroahdistus- ja vierastuskausia tulee läpi vauva- ja taaperoajan. Joillakin vaiheet menevät nopeasti tai jopa huomaamattomasti ohi, toisilla taas voi kestää viikkoja.

Eroahdistus ja vierastus ovat tärkeä osa vauvan kehitystä. Vauvan minuuden kehittyminen edellyttää ensin elämistä symbioosissa vanhemman kanssa. 

Vastasyntynyt vauva ajattelee olevansa osa vanhempaansa, yhtä hänen kanssaan. Noin puolivuotiaana vauva alkaa hiljalleen hahmottamaan, että on erillinen osa vanhemmastaan ja se voi olla vauvalle ahdistavaa ja pelottavaa. Koska toinen on erillinen niin hän voi mennä pois. 

Pikkuhiljaa ajan kanssa ja lukuisten toistojen myötä vauvalle syntyy ymmärrys ja luottamus siihen, että vanhempi kyllä palaa aina takaisin ja vauva kokee eron vain väliaikaisena poissaolona. Vauvat kun eivät ymmärrä ajan käsitettä, voi pienikin aika erossa tuntua vauvasta todella ahdistavalta ja pelottavalta.

 

Eroahdistus voi tuntua rankalta vaiheelta

vierastus ja eroahdistus ovat normaaleja vaiheita lapsen kehityksessä, vaikka ne voivat tuntua raskailta. Niitä voi ajatella jopa positiivisina asioina: ne osoittavat, että vauvan ja vanhemman välillä vallitsee kiintymyssuhde 

Itsenäiseksi kasvamiseen tarvitaan ensin riittävästi riippuvaisena oloa. Vauva saa olla kiinni vanhemmassaan ja hän saa takertua, sillä se ei ole paha asia. Kun lapsi saa tankata tarpeeksi vanhemman läheisyyttä, hän voi kasvaa entistä itsenäisemmäksi. 

Vauva voi vierastaa ajoittain tuttujakin ihmisiä, esim. isovanhempia. Tällöin on hyvä kunnioittaa vauvan viestejä eikä yrittää totuttaa vauvaa isovanhempiin ns. karaisun kautta. Vierastus on kuitenkin vain ohimenevä vaihe, ja jos sille antaa rauhan, vauva oppii, että hänen viestinsä kuullaan ja hän saa hädälleen lohdutuksen.

Lapsen kehitysvaiheiden sensitiivinen kohtaaminen lisää todennäköisyyttä sille, että lapsen ollessa isompi, sujuvat erotilanteet helpommin. 

Eroahdistuskauden aikana ei pidä pitää unikoulua tai tehdä isoja muutoksia unirutiineihin. Päinvastoin, silloin on aika tarjota syliä ja läheisyyttä, jotta vauvan turvallisuuden tunne ei horju. Kun pahin eroahdistusvaihe menee ohi, voi palata normaaleihin unirutiineihin tai tehdä muutoksia.

Verkkokaupassa ilmainen opas

Jos haluat lukea lisää eroahdistuksesta ja saada vinkkejä nukkumiseen eroahdistuskautena, löytyy verkkokaupasta ilmainen miniopas eroahdistukseen! Löydät tuotteen täältä.

Takaisin blogiin