Tahdistettu pulloruokinta

Tahdistettu pulloruokinta

Vauvantahtista ruokailua

Tahdistettua pulloruokintaa suosittelemme käyttämään sai vauva kaiken maidon pullosta tai vain osan maidosta imetyksen lisäksi.

Tahdistettu eli vauvantahtinen pulloruokinta on menetelmä, jossa annetaan vauvan itse säädellä ruokailun tahdin ja määrän. Se on vauvalle turvallinen ja miellyttävä tapa syödä. Se myös vähentää vauvan kokemaa stressiä ja antaa hänelle mahdollisuuden syödä sopivia määriä kerrallaan.

Vauvantahtisesti syötettynä vauva oppii tunnistamaan omaa nälän ja kylläisyyden tunnetta ja oppii säätelemään syömistään sen mukaisesti. Kun vauva saa syödä silloin, kun hän on nälkäinen, ruokailuhetket ovat yleensä rauhallisempia ja stressittömämpiä sekä vanhemmille että vauvalle. Myös pulauttaminen saattaa vähentyä, kun vatsa ei tule liian täyteen.

Kertauksena auvan varhaiset nälän merkit:

  • kielen lipominen
  • maiskuttelu
  • nyrkin imeminen
  • raajojen liikehdintä
  • pään käänteleminen puolelta toiselle
  • suulla hamuilu


Tahdistetussa pulloruokinnassa vauva syötetään aina sylissä. Syötettäessä vauvaa pidetään  pystyasennossa aikuisen käsivarren varassa tai kyljellään aikuisen reisien päällä.

Vauvan imiessa tyhjää tuttiosaa, hän ei niele. Rauhallisesti, vauvan viestien mukaan syötettäessä vatsaan päätyy maidonkin mukana vähemmän ilmaa. Pystyn syöttöasennon ansiosta suuri osa ilmasta poistuu jo syönnin aikana nenän kautta, kätevää eikö!

Vauvanhtahtisessa pulloruokinnassa seuraataan vauvan signaaleja. Havainnoidaan vauvan käyttäytymistä ja reaktioita ruokailuhetkillä. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, kun vauva osoittaa nälkää (esim. suun avaaminen, nuoleskelu) tai kylläisyyttä (esim. pään kääntäminen pois ruuasta, ruokailun hidastuminen).

Auttaa vauvaa tunnistamaan nälkää ja kylläisyyttä

Maito tarjotaan aina vauvan nälän mukaan, ei kellon (ellei esim neuvolasta tai sairaalsta toisin ohjeisteta vaikkapa vauvan uneliaisuuden ja hitaan painonnousun takia). Anna vauvan syödä sen mukaan, kun hän tuntee tarvetta. Tämä voi auttaa vauvaa oppimaan itsesäätelytaitoja ja välttämään ylensyöntiä. Vauvaa ei siis tuputetta syömään, jos hän osoittaa kylläisyyttä. Toisaalta, älä myöskään viivyttele ruokailun tarjoamista, kun vauva osoittaa nälkää. Maitoruokailua ei tule koskaan rytmittää kellon mukaan!

Kannattaa kiinnittää huomiota pullon tuttiosan valintaan.. Hyvä pullotutti muistuttaa rinnanpäätä: se on mahdollisimman pehmeä, muodoltaan suora ja virtaukseltaan hidas. Hidas virtaus auttaa vauvaa syömään mukavasti ja säätämään syömistään tarpeen mukaan.

Kokeile tarjota vauvalle mieluummin pieniä ruokailukertoja usein sen sijaan, että yrittäisit aikatauluttaa muutamia suuria ruokailuhetkiä. Tämä antaa vauvalle mahdollisuuden syödä aina kun hän on nälkäinen ja vatsa ei tule liian täyteen.

Miten toimia

1. Kosketa tuttipullon kärjellä kevyesti vauvan huulia, jotta hän alkaa hamuilemaan ja avaa suunsa. Älä työnnä pulloa vauvan suuhun vaan odota, että hän haukkaa pullosta.


2. Pidä pulloa alussa niin, ettei tuttiosaan virtaa vielä maitoa. Anna vauvan imeä hetken tyhjää tuttiosaa, aivan kuin rintaa heruttaen.


3. Kallista pulloa niin, että tuttiosaan virtaa maitoa. Vauva imee ja nielee maitoa omaan rytmiinsä, pitäen välillä lyhyitä hengitystaukoja.


4. Ole katsekontaktissa vauvaan koko ruokailun ajan. Jos maito valuu liian nopeasti tai ruokailu on vauvalle epämiellyttävää, hän ilmaisee sen stressiviestein. Stressin merkkejä ovat:

  • kurtistuneet kulmat, huolestunut ilme
  • harottavat sormet tai varpaat
  • suupielestä valuva maito
  • nopea nielemistiheys ja äänekäs kulauttelu
  • hengen haukkominen, huohottaminen
  • yritykset kääntää päätä tai torjua pulloa


Kun huomaat stressin merkkejä tai vauva pitää pidemmän tauon imemisessä, kallista pullo niin, että tuttiosa tyhjenee maidosta eikä tuttiosa kosketa vauvan kitalakea. Jos vauva haluaa vielä syödä, hän aloittaa imemisen pian uudestaan. Kun vauva on kylläinen, hän ei enää hamuile eikä jatka imemistä.

Lähde:
imetys.fi

Takaisin blogiin